Annonce

Mikkellers bog om øl

MIKKELLERS BOG OM ØL gør dig til en bedre ølkender og lærer dig at brygge spændende og velsmagende øl derhjemme.Bogen guider dig igennem brygprocessen trin for trin og fortæller dig alt, du skal vide for at blive din egen brygmester – om råvarer, udstyr og maltkværning, om mæskning, kogning og humletilsætning og om gæring, lagring og flaskning.Samtidig får du 25 originale Mikkeller-opskrifter. De spænder fra gode begynderøl som pale ale og brown ale til mere avancerede øl som barley wine, røgstout og belgisk wild ale, så der er noget for både nybegyndere og erfarne hjemmebryggere.Læs også om Mikkellers vej fra hobbyeksperiment til banebrydende mikrobryggeri, øllets historie, 90’ernes ølrevolution, øl og mad og de væsentligste øltyper fra lys pilsner over velhumlet IPA til mørk stout og heftig quadrupel.

Kan købes her

Godt bryg, god mad

Gryden buldrer, kapslen ryger af flasken, og stemningen opstår i køkkenet og i bogen Godt bryg, god mad af ølentusiasterne Carsten Berthelsen og Carsten Kyster. Bogen handler både om det øl, vi drikker, og det øl, vi putter i maden, og gennemgår viften af interessante øl og mikrobryg, vi nyder godt af i Danmark. Kyster og Berthelsen præsenterer 40 opskrifter på god mad, hvor øl er brugt som marinade, ingrediens og smagsforstærker. Bogen er velegnet til alle, der gerne vil blive klogere på øllets mange facetter, styrker og glæder og vide hvilke øl, der passer godt sammen med forskellige slags mad.

Kan købes her

Ølrejsen - Øl og Kultur i Europa

"Ølrejsen" er en anderledes guide til store og dejlige europæiske byer, hvor man brygger øl efter rige traditioner. Ølrejsen en bog, der vidende og underholdende dokumenterer Øllets Europa. En sentimental færd fra nutid til fortid. Men Ølrejsen dvæler ikke kun ved fortiden, men giver også et bud på en dejlig ferie - lige her og nu. Ølrejsen er en guide til store kulturelle oplevelse - både for smag og behag.

Bogen "Ølrejsen" udkom første gang i 2003 og er blevet udsendt i fire oplag. Denne udgave er en kraftig revideret og udvidet udgave. Øllets verden er sandelig ikke statisk - nye brygsteder dukker op, mens andre må føje sig under markedets benhårde love og dreje nøglen om. Denne nye udgave af "Ølrejsen" dokumenterer derfor nye tiltag i gamle byer. Og flere uomgængelige værtshuse får ord med på vejen.

Kan købes her

Ølrejsen til Berlin

Berlin er blevet Europas nye metropol, og byens multikultur tiltrækker mennesker fra hele jorden. Byen er sandelig også blevet populær blandt danskere, der ikke alene tager på visit, men også investerer i permanente boliger. Storbyens overvældende tilbud er nemlig ikke til at overkomme på en enkelt weekend - man kommer tilbage igen og igen.

Denne guide er tilegnet den ølglade turist, der ikke vil gå glip af byens bedste vandingssteder. Barer og værtshuse ligger skulder ved skulder, men hvis man kun har en stakket stund i den dejlige by, er der ingen tid at spilde.

Ølrejsen til Berlin beskriver den tyske ølkultur gennem tiderne og de ølsorter, som turisten vil blive konfronteret men på et spise- og drikkekort. Men bogen indeholder selvføkgelig også fortællingen om den kultur og historie, der har gjort Berlin til en af de mest spændende storbyer i verden. Bogen er geografisk opdelt.

Kan købes her

Øl krummer ikke i sengen

"Fra øltiden til vore dage er historien brygget med øl, men her ved helsekostens millennium krammer enhver anstændig værthusgænger sin ølbrik af frygt for, at det besnærende, berusende bryg måske er på retur til fordel for vegetarsuppe og varm Pepsi Light, men kære læser: DETTE ER EN NEDRIG LØGN!!! Øllet har aldrig stået så stærkt som i dag. Øldrikkerne er aldrig faldet omkuld med større entusiasme, og det er netop min mission med denne bog at ramme en stor kæp igennem øret på den påstand, at øllet skulle være på retur ... Skum få den, der ikke er med os."

Øl krummer ikke i sengen er en uundværlig håndbog for alle, hvis hjerte banker for det gyldne bryg. Her kan du læse om og se, hvordan øllet virker på børn, dyr, kvinder og gangarter. Her er øllets historie, sange, bevingede ord, selskabslege og meget mere.

Kan købes her

Højt skum - Bryggerireklamer i kunst- og kulturhistorien

Reklamer fortæller historier – og historie. Reklamen kan ses som et spejl af forskellige tiders værdier og normer, og af udviklingen i kunst og æstetik.

I dag formidles reklamebudskaber gennem mange forskellige medier. Vi har vænnet os til at blive bombarderet med reklamer. Men reklamernes form og indhold har gennemgået en lang udvikling, hvor fokus og virkemidler har ændret sig betydeligt siden de trykte billedreklamers barndom i slutningen af 1800-tallet.

Højt Skum ser på reklamer fra bryggeribranchen, som er en af de brancher, der på mange måder har været mest synlig og toneangivende indenfor produktområdet nærings- og nydelsesmidler.

Carlsberg og Tuborg har siden 1800-tallet gennem tusindvis af reklamer slået deres navne og produktsortiment fast i vores bevidsthed og har samtidig været med til at sætte dagsordenen for bryggerireklamernes udvikling. Højt Skum byder på et udvalg af reklamer fra disse to bryggerier samt reklamer fra Kongens Bryghus, der ligesom Tuborg blev en del af De Forenede Bryggerier i 1890’erne.

Højt Skum blev udgivet i forbindelse med udstillingen ”Højt Skum - Bryggerireklamer i kunst- og kulturhistorien”, der blev vist på Danmarks Mediemuseum i 2008. Bogen og udstillingen er tilrettelagt i tæt samarbejde med Carlsberg A/S.

Kan købes her

Fynsk ølkultur

Den fynske ølkulturs historie går langt tilbage i tid, og der findes talrige spændende historier om det fynske øl og den fynske humle. I århundreder har Fyn været kendt som Danmarks have, og det er sandsynligvis også det fynske landskab, H.C. Andersen havde i tankerne i sin hyldest til fædrelandet, ”hvor oldtids kæmpegrave stå mellem æblegård og humlehave.” I 1800-tallets første halvdel noterede tidens førende eksperter således, at den sarte humleplante trivedes godt på Fyn og – når den blev behandlet korrekt – sagtens kunne konkurrere med udenlandsk humle. Også det fynske øl blev vurderet til langt at overgå rigets øvrige provinser, hvorfor eksperterne opfordrede til, at de kostbare importerede vine blev erstattet af godt dansk øl.

Bogen giver masser af gode smagsprøver på fynsk ølkultur. Vi kommer helt tilbage til ølbrygning i middelalder og renæssance og får bl.a. en beskrivelse af kongeligt bryg. Men øllet var i høj grad også hverdagsdrik for både børn og voksne – og det endda i ganske rigelige mængder! Øllet blev brygget på de fynske gårde, og ofte var det madmor, der forestod brygningen. Det var forbundet med stor prestige, at øllet var af en god kvalitet. Som det står at læse i bogen, gav godt øl gode karle til gården, og det var almindeligt, at enhver brygmester havde sin egen lille hemmelighed.

Industrialiseringen udfordrede det hjemmebryggede øl i dets mange variationer, og øllet blev nu masseproduceret og standardiseret. Små industrielle bryggerier dukkede op overalt, men snart blev konkurrencen hård. Om ølproduktionen blev en succes eller en fiasko var ofte afhængig af enkeltpersoner. En af de personer, der spillede en afgørende rolle for den odenseanske ølfremstilling var således brygger Schøitz på Albani.

På det seneste er tendensen igen gået i den modsatte retning. I bogen kan man således læse om, hvordan de såkaldte mikrobryggerier – og de endnu mindre nanobryggerier – i løbet af de seneste ti til femten år er opstået overalt. Her er Fyn rigtig godt repræsenteret. Men måske kan ølproduktionen igen i fremtiden blive baseret på dansk humle? I hvert fald kan man i bogen læse om et storstilet forskningsprojekt, som har til formål at genskabe den oprindelige danske humle.

Fynsk Ølkultur er udgivet af Albani Fonden i kommission hos Syddansk Universitetsforlag.

Kan købes her

Godt øl - bryg det selv

På denne dvd får man en grundig gennemgang af, hvordan man kan brygge sin egen IPA og Stout. Anders Grønlund og Toke Kjøller, der har været medaljevindende hjemmebryggere i et par år, viser, hvordan man med en beskeden investering og en god portion tålmodighed kan lære alt om ølbrygning.

Kan købes her

Godt øl - bryg det selv 2

På denne dvd får man en grundig gennemgang af, hvordan man kan brygge sin egen hvedeøl og pilsner. Anders Grønlund og Toke Kjøller, der har været medaljevindende hjemmebryggere i et par år, viser, hvordan man med en beskeden investering og en god portion tålmodighed kan lære alt om ølbrygning.

Kan købes her

Ølbrygning for begyndere

Den første seriøse bog om ølbrygning for begyndere, i nyere tid. I et letlæst sprog og rigt illustreret, gennemgås det, hvordan man laver øl, der sagtens kan konkurrere med meget af det øl, der er i handelen. Bogen rummer en let begynderopskrift, hvor der bruges malt-ekstrakt. Men de centrale kapitler drejer sig om at brygge det, der kaldes "all- grain" - altså hele processen fra at kværne eller valse malten til man står med det færdige øl. Med Ølbrygning for begyndere får du en gennemgang af: udstyr og råvarer du skal bruge hvordan du brygger hvordan du læser en opskrift 17 opskrifter, der har vundet medaljer ved DM i Håndbryg! mæskeprocessens faser malttyper gør-det-selv-tricks Derudover indeholder bogen en omfattende ordliste og liste over forhandlere m.m.

Kan købes her

Øl er øl som Goethe siger

ØL er ØL er en berusende aftapning til den ægte ølelsker. Her er citater fra Cæsar over Churchill og H. C. Andersen til Tom Waits og Arnold Schwarzenegger. Det hele er udskænket med rig hånd af humlens og humorens hædersmand, Rune T. Kidde.

ØL er ØL er en herlig aftapning af alt fra vikinger, verdenhistorie, vittigheder og vers til vellystig veltalenhed og skarpsindige ølord. Denne enestående ølbog bobler, klukker og skummer. Den stilner tørsten efter både morsomme, magtfulde og mesterlige meninger om det gyldne bryg. Skål!

Kan købes her

Husk din øl (Bog & CD-ROM)

Mulighederne for at gå på smagsmæssig opdagelse i øllens verden er store. Men kan du huske de øl, du har smagt? Idunware Øl er et program til at holde styr på dine øl og oplevelser. Bogen giver et overblik over, hvordan programmet virker, og hvad det kan bruges til.
Sammen med bogen følger en fuld version af programmet Idunware Øl.

Med Idunware Øl kan du få hjælp til at:

* Huske de øl, du møder
* Finde en øl, der passer til en bestemt slags mad
* Gemme og finde bedømmelser af øl
* Holde styr på, hvor mange øl du har, og hvor de blev købt
* Beskrive bryggerierne
* Huske forhandlere, så du kan finde det sted, hvor man kan købe en interessant øl

Kan købes her

Den danske ale

De fleste tænker på den danske øltradition som et valg mellem forskellige pilsnervarianter. Men vi havde faktisk glimrende øl før pilsneren.

I de senere år har den overgærede ale vundet hastigt frem på både små og store danske bryggerier - med inspiration fra ikke mindst Belgien og Storbritannien. Men den danske tradition for overgæret øl er i høj grad værd at beskæftige sig med, selvom den længe har været glemt. I denne rigt illustrerede bog er den anerkendte ølforfatter og -historiker Rolf Nielsen gået tilbage til Christen Jacobsens bryggeri i Brolæggerstræde, København, i begyndelsen af 1800-tallet; her bryggede man dansk overgæret øl af høj kvalitet, forankret i en solid dansk smagstradition.

Den danske ale er skrevet til det stadig større generelt ølinteresserede publikum. Det er et spændende kig ind i en rig dansk tradition, som er på vej til at få nyt liv. Bogen er desuden en guldgrube af inspiration for den voksende skare af danske håndbryggere, som har mod på selv at forsøge sig med brygning af ægte dansk ale!

Kan købes her

Det danske øl

Danmark er blevet et af verdens meste spændende øllande. I denne bog præsenterer samtlige danske bryggerier, som leverer øl til det stadig mere ølbegejstrede danske folk - såvel de mange nye mikrobryggerier som de gamle bryggerier - og ikke mindst det øl, som de brygger.

Danmark har oplevet en veritabel ølrevolution i de seneste 10 år. Hvor der før var mindre end 15 bryggerier, som bryggede halvkedeligt øl, som mindede ret meget om hinanden, er der i dag over 100 danske bryggerier - store og små - som brygger et enormt antal meget forskellige typer øl. For den, som vil mere end bare at slukke tørsten, er der hjælp at hente i bogen Det danske øl.

Bogen beskriver alle bryggerierne, og deres øl anmeldes af magasinet Ølentusiastens redaktør Ole Madsen, som møjsommeligt har smagt sig igennem det hele. Mere end 1000 danske øl er således anmeldt i bogen.

Bogen kan derfor bruges som indkøbsguide - hvad er godt, og hvad er skidt. Den kan også bruges som guide til de mange seværdige bryggerier, hvor man kan komme besøg og måske smage på varerne friske fra fad.

Forfatteren, Henrik Bøegh, er ølskribent på magasinet Smag&Behag. Bogen Det danske øl er baseret på Henrik Bøeghs ældre bog, Ølruten, som dog kun omfattede de nye bryggerier. I sin nye skikkelse og den nye titel, Det danske øl, bliver det den første bog, som omfatter hele det danske ølunivers.

Kan købes her

50 øl du skal smage før du dør

Øleksperterne Carsten Berthelsen og Rolf Nielsen er i denne bog gået samen om at præsentere deres personlige bud på en hitliste over de 50 øl, som den dannede ølelsker bør have stiftet bekendtskab med, før han/hun forlader denne jord. 50 øl, der gør denne verden til et smukkere sted at være, og som har bibragt forfatterne deres allermest salige stunder.

Undervejs tager øllets to store førsteelskere læseren med rundt i hele det forunderlige ølunivers med dets vigtigste typer uden at belemre med dårlige smagsoplevelser undervejs. Og samtidig bringer de læseren omkring i øllets historie og de helt store øllede oplevelser i ind- og udland.

Forfatterne har begge flere bøger om øl bag sig, ligesom de begge er blevet hædret for deres indsats i øllets tjeneste. I 2007 modtog Carsten Berthelsen således Den Danske Ølpris, der uddeles af Danske Ølentusiaster, mens Rolf Nielsen i 2006 blev tildelt Årets Ølpris af Danske Ølskribenters Laug.

Kan købes her

Det gode øl - grundbog for tjenere

Det gode ØL er grundbogen om øl og ølservering. Den er skrevet af Bjarke Bundgaard, og indeholder følgende 7 kapitler:

Øllets historie
Fra år 8000 før vor tidsregning til i dag, med fokus på øl som kulturfænomen.

Øllets ingredienser
Vand, malt, humle, gær og råfrugt.

Øllets brygning
Ølbrygning fra mæskning til lagring.

Øllets regioner
Ølregionerne set ud fra deres betydning for udvikling af de forskellige øltyper.

Øllets typer
Spontangærede, overgærede og undergærede øltyper i de forskellige regioner.

Sans dit øl

Nyd dit øl
Etiketter, flasker, fadøl og glas. Opskænkning. Serveringstemperatur og omgivelsernes betydning.

Øl og sanserne.

Øl og mad
Øl i mad og øl til mad, tradition og fornyelse.

Rigt illustreret og detaljeret.

Kan købes her